Koperspiraal bijwerkingen

Welke bijwerkingen kunnen koperspiralen geven?

De koperspiralen kunnen bijwerkingen hebben. Net zoals de ‘pil’ bijwerkingen kan hebben, kun je ook bijwerkingen van een spiraal hebben.

Hieronder volgen een aantal bijwerkingen. Soms krijgen gebruikers last van bijwerkingen, maar vaker niet. Lees voor de volledige informatie altijd de bijsluiter door.

Gedurende de eerste maanden na plaatsing kan de menstruatie iets anders verlopen. De menstruatie kan heviger zijn en wat langer duren. Doordat veel vrouwen die een koperspiraal krijgen, daarvoor de pil (hormonale anticonceptie) gebruikten, kan de zwaardere menstruatie ook veroorzaakt worden doordat de normale cyclus terugkeert. Hormonen uit de pil veranderen meestal de duur en hevigheid (minder vloeien) van de menstruatie. Daarnaast moet het lichaam de eerste maanden wennen aan de spiraal.

Soms krijgen vrouwen blijvend last van langduriger menstruaties en wat meer bloedverlies. Ook onregelmatig tussentijds bloedverlies (spotting) en krampen komen voor.

Soms is er wat meer normale vaginale afscheiding (witte vloed). Dit kan geen kwaad.

De koperspiraal bevat geen hormonen en geeft geen extra risico op hormoongerelateerde bijwerkingen. Het risico op trombose (stolsel) neemt met een koperspiraal niet toe. De gebruikster heeft met een koperspiraal geen extra risico op trombose (het krijgen van een stolsel in de ader).

De koperspiralen bevatten kleine hoeveelheden koper. Heb je een koperallergie, dan kun je geen koperspiraal laten plaatsen.

Blijven bijwerkingen aanhouden overleg dan altijd met je arts / zorgverlener. Je kunt dan altijd de koperspiraal laten verwijderen.

Het plaatsen van een spiraaltje beschermt tegen ongewenste zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Lees ALTIJD de bijsluiter voor meer informatie. Raadpleeg altijd je arts bij twijfel.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Neem contact op met je arts als je in de eerste dagen na plaatsen van de spiraal last krijgt van: koorts, aanhoudende buikpijn of abnormale afscheiding.

Voel je de draden niet meer? Of voel je de onderkant van de spiraal? Neem dan direct contat op met je arts en gebruik aanvullende maatregelen (condoom).

Lees ook de bijsluiter voor meer informatie. Raadpleeg je arts altijd bij twijfel.

Laat de spiraal altijd door je arts of zorgverlener verwijderen.

Contact

De Etherena TCu 380A koperspiraal wordt in Nederland gedistribueerd door MML-Medical BV en worden geproduceerd door Pregna International LTD uit India (een van de grootste fabrikanten van spiralen ter wereld).

MML-Medical
Terborgseweg 62
7064 AH Silvolde
T +31 (0)315-642645
F +31 (0)315-640274
E info@mml-medical.nl

Stel een vraag

Delen

Privacystatement          © MML-Medical