Etherena TCu380A Be Free plaatsen

Waar kan ik mijn Etherena laten plaatsen?

Je kunt voor het plaatsen van je koperspiraal terecht bij je huisarts, gynaecoloog, diverse klinieken of (sinds 2017) bevoegde verloskundigen. Zij kunnen allen je spiraal zetten.

Etherena TCu380A Be Free - koperspiraal plaatsen

Uniek mechanisme

Eenvoud bij het inbrengen. Met die gedachte is de Etherena ontwikkeld. Uw behandelaar kan met de Etherena TCu380A met 1 hand bedienen. De knop naar voren bewegen voor het laden, en vervolgens naar achteren voor het ontplooien van de spiraal in de baarmoeder.

Etherena TCu380A Be Free - koperspiraal - inbrengmechanisme

Klaar voor inbrengen

De T van de spiraal ligt klaar voor het inbrengmechanisme. De armen vouwen bij het naar voren duwen van de knop automatisch in de inbrenghuls. De diepte is eenvoudig in te stellen en te controleren.

Hoe gaat het plaatsen van een Etherena koperspiraal?

De Etherena koperspiraal wordt in de baarmoeder geplaatst door je (huis)arts of verloskundige. Het plaatsen van het spiraaltje wordt in de meeste gevallen tijdens of vlak na de menstruatie gedaan. Er is dan in ieder geval geen sprake van een (ongewenste) zwangerschap en je bent direct beschermd tegen zwangerschap.

Voor de plaatsing kan een pijnstiller worden geadviseerd door de behandelaar. Bijvoorbeeld 1000 mg paracetamol of 600 mg ibuprofen. Dit kan zowel tijdens het plaatsen en achteraf, pijn en krampen voorkomen.

Voor het inbrengen van het spiraaltje word je gevraagd te gaan liggen met gespreide benen. Er wordt voorzichtig een eendenbek (speculum) in je vagina gebracht zodat de baarmoedermond goed te zien is. De baarmoedermond wordt vervolgens met een speciale tang vastgepakt en met een sonde (meet staafje) wordt de diepte van de baarmoeder gemeten.

Nu kan het unieke mechanisme van de Etherena de plaatsing vereenvoudigen. Het plaatsen van een koperspiraal is nog nooit zo eenvoudig geweest. Na het meten van de lengte van de baarmoeder wordt de Etherena op de juiste diepte ingesteld. Vervolgens wordt de inbrenghuls van de Etherena die de koperspiraal bevat rustig in je baarmoeder geschoven. De Etherena met lege inbrenghuls wordt daarna teruggetrokken en de koperspiraal blijft in de baarmoeder achter.

De draadjes aan de koperspiraal worden op maat afgeknipt. Als de koperspiraal verwijderd wordt, dan wordt er aan de touwtjes getrokken en komt de spiraal uit de baarmoeder.

Plaatsing in 2 stappen

Eenvoudig voor uw zorgverlener.
Met 1 hand te bedienen.

1. Naar voren schuiven voor het laden en instellen van de diepte.
2. Ontplooien in de baarmoeder door de knop terug te halen.

Hoe controleer ik of de Etherena koperspiraal nog goed zit?

Het is van belang dat het spiraaltje goed in de baarmoeder blijft zitten. Vaak controleert de arts dit binnen een paar weken na het plaatsen.

De controle of de koperspiraal nog op juiste plaats sit kun je daarna eventueel ook zelf doen. Doe dit bij voorkeur na de menstruatie. Steek je vingers diep in de vagina, dan kun je met de vingertoppen de baarmoedermond voelen. Door heel goed te voelen, voel je daar de draadjes van de koperspiraal. Voel je de draadjes niet? Of voel je ook een hard stukje (van de spiraal) in de baarmoedermond? Dan kan het zijn dat de spiraal niet meer goed op zijn plaats zit. Maak dan direct een afspraak met je arts en gebruik aanvullende maatregelen (bijvoorbeeld een condoom) tijdens het vrijen.

Koperspiralen beschermen wel tegen zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Laat het verwijderen van het koperspiraal over aan je arts of (bevoegd) verloskundige.

Heb je last van niet normale vaginale afscheiding of andere klachten en maak je je zorgen? Raadpleeg dan altijd je arts of verloskundige.

Contact

De Etherena TCu 380A koperspiraal wordt in Nederland gedistribueerd door MML-Medical BV en worden geproduceerd door Pregna International LTD uit India (een van de grootste fabrikanten van spiralen ter wereld).

MML-Medical
Terborgseweg 62
7064 AH Silvolde
T +31 (0)315-642645
F +31 (0)315-640274
E info@mml-medical.nl

Stel een vraag

Delen

Privacystatement          © MML-Medical