Etherena TCu380A Be Free plaatsen

Waar kan ik mijn Etherena laten plaatsen?

U kunt voor het plaatsen van uw koperspiraal terecht bij uw huisarts, gynaecoloog, diverse klinieken of (sinds 2017) bevoegde verloskundigen. Zij kunnen allen uw spiraal zetten.

Vraagt uw hen naar de mogelijkheden.

Etherena TCu380A Be Free - koperspiraal plaatsen

Uniek mechanisme

Eenvoud bij het inbrengen. Met die gedachte is de Etherena ontwikkeld. Uw behandelaar kan met de Etherena TCu380A met 1 hand bedienen. De knop naar voren bewegen voor het laden, en vervolgens naar achteren voor het ontplooien van de spiraal in de baarmoeder.

Etherena TCu380A Be Free - koperspiraal - inbrengmechanisme

Klaar voor inbrengen

De T van de spiraal ligt klaar voor het inbrengmechanisme. De armen vouwen bij het naar voren duwen van de knop automatisch in de inbrenghuls. De diepte is eenvoudig in te stellen en te controleren.

Hoe gaat het plaatsen van een Etherena koperspiraal?

De Etherena koperspiraal wordt in de baarmoeder geplaatst door uw (huis)arts of verloskundige. Het plaatsen van het spiraaltje wordt in de meeste gevallen tijdens of vlak na de menstruatie gedaan. Er is dan in ieder geval geen sprake van een (ongewenste) zwangerschap en u bent direct beschermd tegen zwangerschap.

Voor de plaatsing kan een pijnstiller worden geadviseerd door de behandelaar. Bijvoorbeeld 1000 mg paracetamol of 600 mg ibuprofen. Dit kan zowel tijdens het plaatsen en achteraf, pijn en krampen voorkomen.

Voor het inbrengen van het spiraaltje wordt de vrouw gevraagd te gaan liggen met gespreide benen. Er wordt dan door de gynaecoloog, huisarts of verloskundige een inwendig onderzoek gedaan om de ligging van de baarmoeder te bepalen. Daarna wordt er een eendenbek (speculum) in de vagina gebracht zodat de baarmoedermond goed te zien is. De baarmoedermond wordt vervolgens met een speciale tang vastgepakt en met een sonde (meet staafje) wordt de diepte van de baarmoeder gemeten.

Nu komt het unieke mechanisme van de Etherena om de hoek kijken. Het Etherena inbrengmechanisme maakt plaatsen eenvoudig! Door de knop naar voren te duwen, wordt de TCu380A koperspiraal geladen in de inbrenghuls. De koperspiraal hoeft niet aangeraakt te worden. Door de knop verder naar voren te schuiven, wordt de gewenste diepte ingesteld. De diepte is de lengte van uw baarmoederholte die de zorgverlener heeft opgemeten met de sonde. De Etherena is per halve centimeter in te stellen en geeft ter ondersteuning een klik per halve centimeter. Na het instellen wordt de Etherena koperspiraal in de baarmoeder geschoven. Door de knop terug te halen, ontplooit de spiraal zich in de baarmoeder. Let op, de knop moet helemaal teruggetrokken worden totdat een duidelijke klik te horen/voelen is. De knop kan ook niet verder terug getrokken worden. Dit is het moment dat de armen van de T uit de inbrenghuls gaan, en zullen ontplooien in de baarmoeder. De Etherena met lege inbrenghuls wordt daarna teruggetrokken en de koperspiraal blijft in de baarmoeder achter.

De draadjes aan de koperspiraal worden op maat geknipt.

Het laden en plaatsen van de Etherena spiraal kan met 1 hand worden bediend. Plaatsing van een spiraal was nog nooit zo eenvoudig.

Plaatsing in 2 stappen

met 1 hand uitvoerbaar

1. Naar voren schuiven voor het laden en instellen van de diepte.
2. Ontplooien in de baarmoeder door de knop terug te halen.

Hoe controleer ik of de Etherena koperspiraal nog goed zit?

Het is van belang dat het spiraaltje goed in de baarmoeder blijft zitten. Vaak controleert de arts dit binnen een paar weken na het plaatsen.

De controle of de koperspiraal nog op juiste plaats sit kunt u daarna eventueel ook zelf doen. Doe dit bij voorkeur na de menstruatie. Steek uw vingers diep in de vagina, dan kunt u met de vingertoppen de baarmoedermond voelen. Door heel goed te voelen, voelt u daar de draadjes van de koperspiraal. Voelt u de draadjes niet? Of voelt u ook een hard stukje (van de spiraal) in de baarmoedermond? Dan kan het zijn dat de spiraal niet meer goed op zijn plaats zit. Maak dan direct een afspraak met uw arts en gebruik aanvullende maatregelen (bijvoorbeeld een condoom) tijdens het vrijen.

Koperspiralen beschermen wel tegen zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Laat het verwijderen van het koperspiraal over aan uw arts of (bevoegd) verloskundige.

Heeft u last van niet normale vaginale afscheiding of andere klachten en maakt u zich zorgen? Raadpleeg dan altijd uw arts.

Contact

De Etherena TCu 380A koperspiraal wordt in Nederland gedistribueerd door MML-Medical BV en worden geproduceerd door Pregna International LTD uit India (een van de grootste fabrikanten van spiralen ter wereld).

MML-Medical
Terborgseweg 62
7064 AH Silvolde
T +31 (0)315-642645
F +31 (0)315-640274
E info@mml-medical.nl

Stel een vraag